PRAVIDLA PRO ŠŤASTNOU LÁSKU

01.10.2013 09:12

Pierre Franckh : Pravidla pro šťastnou lásku

ukázka z knihy:

 Pravidlo 1 – SEX při hledání partnera nepomáhá.

Na chvíli, nebo navždy?

Většina z nás sice chce partnera pro život, ale kupodivu nejdříve hledáme na tělesné rovině. Přitom víme, že tohle dlouhodobě nestačí a nefunguje. K vztahu patří jiné hodnoty. A my je známe, jsou to takové, které pro nás mají zásadní význam a pokud se silně odlišují, dochází nezadržitelně k rozchodu. A pak jsme zase tam, kde jsme být nechtěli. Sami a o zklamání bohatší.

Přitom na tvém partnerovi nebylo nic špatného, jenom to prostě pro tebe nebyl ten pravý.

To jsme přirozeně předtím nevěděli.

Ale proč ne?

Možná proto, že jsme se o to na začátku vztahu skutečně nezajímali. Přirozeně jsme nepředpokládali, že prožijeme další zklamání, naopak-chtěli jsme z celého srdce, aby to tentokrát vyšlo. Už jsme nechtěli být dál sami.

Přání být ve dvou je tak silné, že jiné důležité aspekty přehlížíme. Dostáváme totiž vždy jen to, co do svého „vyhledávajícího stroje“ vložíme. V našem případě “Nechci být už sám.“

Že by měl budoucí vztah ale také vydržet po celý život, to už vyhledávací stroj nevěděl…

Co jsme opravdu hledali? Partnera pro život. Proč jsme ho nedostali? Proč se spokojujeme s málem? Možná jsme nevědomě hledali něco jiného, něco co se nám zpočátku jevilo jako podstatně důležitější.

Prioritou možná nebylo: Navždy, nýbrž „Na teď“

Možná jsme byli prostě jen šťastni, že jsme našli někoho, kdo nás obdivuje a dá nám zapomenout na naši osamělost. V jeho očích jsme byli najednou opět krásní, mladí a žádoucí-potvrzení vlastní hodnoty a ocenění. Tento pocit byl tak báječný, že vše ostatní nám nepřipadalo až tak důležité.

Možná jsme jen toužili procítit své tělo všemi smysly a zjistit, že jsme ještě pořád atraktivní pro druhé pohlaví.

Hlavní pozornost byla zaměřena pouze na onu báječnou chvíli prožitku a nikoli na to najít si partnera pro život.

To samo o sobě není nic špatného. Možná jsme zažili aféru plnou vášní, nebo láskyplný něžný románek, který ale nezvratně spěl ke svému konci, jakmile tělesná fascinace opět vyprchala a bylo jasné, jak velké rozdíly mezi námi jsou. Rozchod byl přeprogramován a nemá smysl dělat si kvůli tomu výčitky. Člověk dostal přesně to, co skutečně hledal.

Být připoutaný ke špatnému partnerovi tě činí ještě osamělejším, než jsi byl předtím!

Síla sexuality by se neměla podceňovat. Shodují-li se ty nejpodstatnější elementy naší osobnosti s partnerem, myslíme-li a cítíme-li stejně, potom existuje hlubší spojení, blízkost a důvěra. Potom můžeme konečně vše odhodit, nechat spadnout všechny masky. Už si nemusíme nic víc dokazovat. Můžeme se bezpodmínečně sobě odevzdat.

Když člověk učiní jednou v životě takovou zkušenost, zjistí, že všechno ostatní je ve srovnání s tím jenom směšné tělesné cvičení. Jinak řečeno, je podstatně krásnější a vzrušivější mít v posteli někoho, koho miluji, s kým zažívám jednotu, na koho se mohu spolehnout a komu bych se chtěl opravdu bezpodmínečně odevzdat, než prostě jen podat dobrý fyzický výkon. Ten zanechává jen prázdno a hlubokou osamělost.

Sex při výběru partnera nepomáhá. Jinak by byla našim partnerem na celý život osoba, která nás jen nejlépe uspokojí. Že tomu tak ale není, o tom jsme se v životě již častokrát na vlastní kůži přesvědčili.

S koncem aféry začíná práce na vztahu

Nic nelze vrátit zpět, i když by člověk rád. Vztah již není nevinný. Pravděpodobně ztratil i na své lehkosti. Také ono hravé, dětské a naivní se již vytratilo. S jistotou ztratil náš vztah také na vroucnosti, ale neztratil LÁSKU. Láska se nemůže ztratit. Nikdy. Naopak.

Překonané krize posilují lásku a pomáhají transformovat vztahy.

Přirozeně, že ve vztahu něco umřelo, ale z krize může vzniknout také něco nového a daleko hlubšího. Vztah nyní může získat něco velmi podstatného. Má nyní šanci dospět. Pokud to oba ještě chtějí. Může získat na velikosti a nabýt zcela jinou kvalitu, partnerství se může pozvednout na jinou úroveň.

Je to samozřejmě těžké, neboť je potřeba opravdového odpuštění. Je to těžké, neboť jsme zraněni. Ale pozoruj to přesně: TY JSI ZRANĚNÝ, TVÉ EGO JE DOTČENÉ, ale ne tvoje LÁSKA.

Se ztrátou zamilovanosti totiž zmizelo zaslepení. Dnes vidíme partnera skutečně takového, jaký skutečně je a jaký vždycky vlastně byl. Nyní jsme nuceni ho přijmout i s jeho nedostatky.Tím, že se dva skutečně poznají, mohou se také konečně ukázat ve své opravdovosti. A to vytváří blízkost a hloubku. Vztah může probíhat svobodněji a uvolněněji.

Ale výhradně pokud to také oba dva chceme!

Do vztahu se vrátí hluboká sounáležitost a důvěra, a dokonce ještě ve větší míře.

Odpustit totiž znamená:

Také ty můžeš udělat chybu, aniž by tě za ni hned někdo zavrhl.

 

Nebude to snadné, ale stojí za to usilovat o to mnohem více, než zakládat stále nové partnerské vztahy. Zase od začátku…a možná zase až k tomuto bodu…a pokračovat dál ve věčném koloběhu: zamilovat se – rozejít, zamilovat se – rozejít, zamilovat se – rozejít…